Sjätte maj – en dag till tre kungars ära

Det började hemma i köket, vid köks-TV-n. Vid halvelvatiden startade TV-utsändningen av kröningsceremonierna för Storbritanniens Kung Charles III och jag satt som fastklistrad. Ibland förflyttade jag mig till TV-rummet. Nu skrevs historia. Bara det brittiska kungahuset har kvar denna tradition och nu var det sjuttio år sedan det begav sig. Det var en imponerande och innehållsrik gudstjänst på många sätt. Det är fascinerande hur britterna tar vara på flerhundraåriga traditioner inte minst vad gäller sånginslagen.

Jag har alltid tyckt om den brittiska nationalsången. Här kan du lyssna till en del av ”God Dave the King” direkt från TV-rutan, när den nykrönta kungen, tillsammans med sitt följe, lämnar Westminster Abbey.

Kung Charles III var den förste kungen till ära denna dag.

Vid tretiden vändes kosan mot Askersund och Stjernsunds Slott. En god vän till oss hade ordnat biljetter till en konsert som hölls där.

Det var Kungliga Vitterhetsakademin, slottets ägare, som arrangerade denna konsert. Den ingick i det jubileumsår som pågår och firas för att vår kung, Carl XVI Gustaf, i år har suttit femtio år på tronen.

Om du klickar på bilden nedan kommer det några fler.

Här kommer ett smakprov på hur det lät när Anna Wikblom, som extranummer, framför en av Prins Gustafs mest kända kompositioner.

Carl XVI Gustaf var den andre kungen till ära denna dag.

Efter besöket på Stjernsunds Slott återvände vi hem till Kumla. Jag han lagom få i mig en hamburgare på Sibylla innan det var dags för ännu en konsert – en gospelkonsert i Fylstakyrkan.

Det var gospelkörerna Joybells och Svart på vitt, från Örebro, som medverkade med flera sånger med fokus på Jesus Kristus som vår Herre och Frälsare.

I några sånger fick även publiken i den fullsatta kyrkan vara med (så långt brandmyndigheterna tillåter).

Jesus identifierade sig som kungen i Guds rike, ett rike som inte är likt något annat i den här världen. ”Låt ditt rike komma” ber vi i bönen Vår Fader. Det är ett rike som jag tror många längtar efter, när världen ser ut som den gör.

Så blev Jesus Kristus den tredje kungen till ära denna dag.

Det var i denna kronologiska ordning jag upplevde de sammanhang i vilka dessa tre kungar kunde relateras denna speciella lördag i maj.

Lämna en kommentar