Bara ett steg …

Härom dagen var jag på en begravning och följde en god vän till den sista vilan. Det blev en ljus och fin högtid. Dödsfallet kom dock väldigt plötsligt, oväntat och chockartat – både för hennes familj och för oss som var med när olyckan inträffade. Vi hade suttit vid samma bord och fikat efter gudstjänsten denna söndag i slutet av augusti. Vi pratade om lite av varje, vad vi skulle göra resten av dagen etc. Så bryter vi upp och när min fru och jag kommer ut på kyrktorget ser vi bara hur vår vän tar ett steg ut på trappan och faller framstupa och landar med huvudet före på stenplattorna. Det blev ambulansfärd till sjukhuset. Ett dygn senare gick hon över dödens flod till en annan dimension av liv som den kristna tro hon ägde ger förhoppning om.

En sådan här ohygglig händelse går inte spårlöst förbi, i alla fall inte hos mig. Den ger anledning att reflektera över liv och död, livets gåva och livets gräns. Jag kom att tänka på en bibelvers från gamla testamentet där David, som då ännu inte blivit kung, i en situation där han känner sig hotad till livet säger till sin vän Jonatan: ”Det är bara ett steg mellan mig och döden”. Även om situationen var en annan vid det ovan nämnda dödsfallet så tolkar bibelversen, ryckt ur sitt sammanhang, precis vad som hände. En fullt frisk människa och så händer något som näst intill omedelbart leder till döden.

Några tankar inför det faktum att döden ”lurar” bakom hörnet för oss var och en:

  • Döden är egentligen en del av livet. Det enda säkra vi vet om våra liv är att de kommer att avslutas med att vi dör. Det vi inte vet är om livet blir långt eller kort. Vi vet inte heller hur eller av vad vi kommer att dö och det är nog bäst så.
  • Var beredd på att livet kan ta slut när som helst. Det kan ske genom en olyckshändelse eller ett snabbt sjukdomsförlopp. Jag kommer ihåg texten på tavlan på fondväggen i ett gammalt missionshus: ”Bered dig att möta din Gud”. Den uppmaningen är lika aktuell idag. Genom att bygga vårt liv på vad Jesus Kristus gjort för oss genom sitt lidande, död och uppståndelse kan vi leva i trygghet oavsett vad som händer oss.
  • Ta vara på den tid som du har nu och lev för varandra medan ni har varandra. Tänk inte att det och det ska vi göra nästa dag, månad eller år, om ni kan göra det och det redan idag, denna månad eller detta år.
  • Lev som att dagen idag är den sista.

Lämna en kommentar